Telefona'ns al: (+34) 653 753 947

Història Unió Musical La Nucia

La Unió Musical la Nucia es presenta en públic el 9 d’agost de 1981, després d’un any de gestions i assajos. Un total de 35 músics la conformen, tots ells joves d’entre 13 i 18 anys.
Des de 1981 i fins 1987 és el seu director Vicente J. Pérez Pellicer.
En aquest periode la banda esdevé una realitat certa i comença a actuar a casa però també fora, participant en festivals, fent actuacions curioses, com ara una breu aparició al celebrat programa de TV “Un, dos tres”, i inclús presentant-se al Certamen provincial l’any 1987.
En 1987, Se’n fa càrrec de la banda Claudio Soriano Talavera.
Amb ell, la banda segueix participant en festivals, actua en TV (dins l'aleshores popularíssim concurs de Gente Joven), acudeix al certamen provincial l’any 1991 i realitza intercanvis amb d’altres agrupacions musicals. D’entre aquestes últimes cal destacar el viatge realitzat a Vandans, al Tirol Austríac, en un programa d’intercanvi cultural entre aquesta localitat i la nostra.
Durant el període que va de 1992 a 1995, és Jaume Francesc Ripoll Martins (Jimi) qui dirigeix la nostra banda. En aquest temps segueixen els intercanvis amb d’altres societats entre les que cabria destacar la U.M. Contestana, que va tindre com a corol•lari la composició del pasdoble Socarrats i Tramussers, que Jimi ens va dedicar als nuciers (tramussers) i als contestans (socarrats).
A tot açò, entre gent que s’incorpora a la banda i gent que se’n va, seguim fregant la quarantena de músics. Tots ells joves menys uns pocs que cada vegada són més... majors.
Des de 1995 a 1997, Josep D. Cano Gracià dirigeix la Unió Musical de la Nucia.
D’aquest periode cal destacar els intercanvis fets amb Benexama, banda que va participar en l’homenatge que la U.M. la Nucia va retre a la memòria del seu primer president, Jacinto Cano.
Entre 1997 i 1998 va exercir com a director per primera vegada José Miguel Mollà Calvo. Un breu impàs que va desembocar en el periode de 1998 a 2000, en el qual, la U.M. de la Nucia va estar baix la batuta de José Fuster Lloret.
En aquest temps, la banda va veure un notable increment de la seua plantilla, fins arribar a comptar amb prop d’una seixantena de músics.
Cal destacar d’aquesta época la creació de la banda juvenil, que hauria de nodrir de músics amb experiència a la banda gran.
En 1998 pren el relleu Salvador González Moreno, que ens dirigirà fins l’any 2004.
Amb ell continuen les actuacions en concert de la banda tant al poble com a altres localitats, com ara Montesinos a la Vega Baja.
També d’esta època és l’enregistrament del programa de TV de Canal 9 dedicat a la U.M. la Nucia, dins de la série Una música, un poble.
En 2004 torna a fer-se’n càrrec de la direcció de la banda José M. Mollà Calvo. Hi restarà fins l’any 2009.
Durant aquest període la banda participa, a més de les seues actuacions habituals, a d’altres especials, com ara dins el cicle de música Nits de la Mediterrània organitzat pel músic alteà Josep Vicent a la nostra vila.
També dirigits per Mollà, la U.M. la Nucia va enregistrar l’any 2006 el seu primer CD, amb música escrita per músics de casa o fortament lligats a la nostra localitat.
És ací també que reviscola la banda juvenil, que assoleix ara un major protagonisme.
Des de l’any 2009, Ramon Lorente Yáñez és el màxim responsable artístic de la nostra entitat. A hores d’ara el nostre currículum, la nostra història, segueix escrivint-se a poc a poc i amb molta il•lusió.
És degut a la seua manera d'entendre les possibilitats de les bandes de música que la nostra agrupació comença a treballar d'una manera diferent. Juntament amb concerts “de repertori” s'encaren projectes propis i amb col·laboració amb diferents artistes, per a la qual cosa, si cal, es fan els arranjaments musicals per a banda. Així, podem senyalar els concerts homenatge fets per a Nino Bravo o Concha Piquer, i també l'enregistraments dels CD's “BOTIFARRA A BANDA” amb Pep Gimeno “Botifarra” i la seua rondalla, i “CANÇONS AL RIURAU”, que va suposar la reaparició de Lluís el Sifoner als escenaris.
A hores d’ara el nostre currículum, la nostra història, segueix escrivint-se a poc a poc, concert a concert, i amb molta il·lusió. Aquesta pàgina web n’és una mostra.

 

Escola de música UM La Nucía

Fes-te soci de UM La Nucía